تحلیل بنیادی در معاملات فارکس چیست؟
تحلیل بنیادی، روشی برای بررسی ویژگیهای ذاتی یک دارایی بهمنظور تعیین ارزش آن است، نه بر اساس رفتار تاریخی قیمت یا احساسات بازار. در بازارهای اوراق بهادار، این امر مستلزم بررسی ترازنامه یک شرکت یا بررسی دادههای اقتصادی یک کشور برای ارزیابی سودآوری آتی آن است. در بازار فارکس، معاملهگران با بررسی شاخصهای اقتصادی و سایر معیارها برای پیشبینی مسیر در بازار جهانی، از تحلیل بنیادی کمک میگیرند.
معاملهگران در بازار ارز خارجی (فارکس) به همان دو نوع تحلیل اساسی که در بازار سهام استفاده میشود، تکیه میکنند: تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال. اما برخلاف شرکتها، کشورها ترازنامه ندارند، پس چگونه میتوان از تحلیل بنیادی برای تحلیل ارزش ارز یک کشور بهره برد؟
ازآنجاییکه تحلیل بنیادی به دنبال بررسی ارزش ذاتی یک سرمایهگذاری است، کاربرد آن در فارکس مستلزم بررسی شرایط اقتصادی است که بر ارزشگذاری ارز یک کشور تأثیر میگذارد. در اینجا به برخی از عوامل بنیادی اصلی که در حرکت یک ارز نقش دارند نگاه میکنیم.
شاخصهای اقتصادی
شاخصهای اقتصادی گزارشهایی هستند که توسط دولت یا سازمانهای خصوصی منتشر میشوند و جزئیات عملکرد اقتصادی یک کشور را نشان میدهند. این گزارشها به طور مستقیم جنبههای مختلف سلامت اقتصادی یک کشور را اندازهگیری میکنند، اما بهخاطر داشته باشید که عوامل و سیاستهای زیادی بر عملکرد اقتصادی یک کشور تأثیر میگذارد.
گزارشهای اقتصادی در زمانهای برنامهریزیشده منتشر میشوند و به بازار نشان میدهند که آیا اقتصاد یک کشور بهبودیافته یا روبه ضعف است. تأثیرات انتشار گزارشهای اقتصادی در کشورهای توسعهیافته بر ارز آن کشور بهمانند گزارشهای سود و زیان در شرکتها است.
ممکن است برخی از این گزارشهای اقتصادی را مانند آمار بیکاری که بهخوبی تبلیغ میشوند، بشناسید. برخی دیگر، مانند آمار مسکن، پوشش کمتری دارند. بااینحال، هر شاخص هدف خاصی را دنبال میکند و در جای خود مفید است.
تولید ناخالص داخلی (GDP)
اصلیترین معیار برای سنجش اقتصاد یک کشور در نظر گرفته میشود و بیانگر کل ارزش بازار تمامی کالاها و خدماتی است که در طول یک سال مشخص در یک کشور تولید میشود. ازآنجاییکه رقم تولید ناخالص داخلی اغلب بهعنوان یک شاخص تأخیری در نظر گرفته میشود، اکثر معاملهگران بر دو گزارشی که در ماههای قبل از ارقام نهایی تولید ناخالص داخلی منتشر میشود، تمرکز میکنند: گزارش پیشفرض و گزارش اولیه. اختلاف قابلتوجه در این گزارشها میتواند نوسانات قابلتوجهی را در بازار ایجاد کند. تولید ناخالص داخلی تا حدودی مشابه با حاشیه سود ناخالص یک شرکت سهامی عام است، زیرا هر دو معیاری از رشد داخلی هستند.
گزارش خردهفروشی
کل درآمد حاصل از فروش تمام فروشگاههای خردهفروشی در یک کشور معین را اندازهگیری میکند. این اندازهگیری از نمونهای متنوع از فروشگاههای خردهفروشی در سراسر یک کشور به دست میآید. این گزارش بهعنوان یک شاخص از الگوهای هزینه مصرفکننده تشکیل شده است. از این گزارش میتوان برای پیشبینی عملکرد شاخصهای تأخیری (شاخصهایی که در آینده قرار است منتشر شوند) و ارزیابی جهتگیری یک اقتصاد استفاده کرد. گزارش فروش خردهفروشی را میتوان با فعالیت فروش یک شرکت سهامی عام مقایسه کرد.
تولیدات صنعتی
این گزارش تغییری در تولید کارخانهها، معادن و تأسیسات در یک کشور را نشان میدهد. همچنین میزان “بهرهبرداری از ظرفیت” آنها را گزارش میکند، یعنی میزان استفاده از ظرفیت هر کارخانه. برای یک کشور ایدئال است که درعینحال با حداکثر یا نزدیک به حداکثر ظرفیت خود به افزایش تولید برسد.
معامله گرانی که از این شاخص استفاده میکنند، معمولاً نگران تولید بخش تأسیسات هستند و ازآنجاییکه صنعت تأسیسات و بازارهای انرژی بهشدت تحتتأثیر تغییرات آبوهوا قرار دارند، میتوانند بسیار نوسان داشته باشد. رویدادهای آبوهوایی غیرمنتظره میتواند منجر به تجدیدنظرهای قابلتوجهی بین گزارشها شود که به نوبه خود میتواند باعث نوسانات در ارز کشور شود.
شاخص قیمت مصرفکننده
تغییر قیمت کالاهای مصرفی را در بیش از ۲۰۰ دسته مختلف اندازهگیری میکند. این گزارش در مقایسه با صادرات یک کشور، میتواند برای بررسی این موضوع که آیا یک کشور از طریق محصولات و خدمات خود درآمد کسب میکند یا ضرر میکند، مورداستفاده قرار گیرد. بااینحال، مراقب میزان صادرات باشید – این مورد قابلتوجه بسیاری از معاملهگران است؛ زیرا قیمت صادرات اغلب بر اساس قدرت یا ضعف یک ارز تغییر میکند.
سایر شاخصهای مهم عبارتاند از: شاخص مدیران خرید (PMI)، شاخص قیمت تولیدکننده (PPI)، گزارش کالاهای بادوام، شاخص هزینه اشتغال (ECI) و شروع ساخت مسکن. همچنین گزارشهای زیادی از بخش خصوصی منتشر میشود که معروفترین آنها نظرسنجی اعتماد مصرفکننده میشیگان است. همه این موارد در صورت استفاده صحیح، منابع ارزشمندی را برای معاملهگران فراهم میکنند.
استفاده از شاخصهای اقتصادی
ازآنجاییکه شاخصهای اقتصادی، وضعیت اقتصادی یک کشور را اندازهگیری میکنند، تغییرات در شرایط گزارش شده، به طور مستقیم بر قیمت و حجم ارز یک کشور تأثیر میگذارد. بااینحال، مهم است که بهخاطر داشته باشید که شاخصهای موردبحث در بالا، تنها عوامل مؤثر بر قیمت ارز نیستند و بسیاری از موارد دیگر نیز میتوانند به طور چشمگیری بر ارزشگذاری ارز تأثیر بگذارند.
اما درنظرگرفتن موارد زیر میتواند در استفاده از این گزارشها مفید واقع شود:
- تقویم اقتصادی را در نظر داشته باشید که در آن شاخصها و زمان انتشار آنها را به شما نمایش دهد. همچنین، مراقب آینده باشید؛ بازارها اغلب در انتظار یک شاخص یا گزارش خاص که قرار است در زمان بعدی منتشر شود، حرکت خواهند کرد.
- از شاخصهای اقتصادی که در هر زمان بیشترین توجه بازار را به خود جلب میکنند، مطلع باشید. چنین شاخصهایی محرکهای اصلی برای بزرگترین نوسانات قیمت و حجم هستند. بهعنوانمثال، زمانی که دلار آمریکا ضعیف است، تورم اغلب یکی از پربینندهترین شاخصها است.
- انتظارات بازار را برای دادهها بدانید، سپس توجه کنید که آیا انتظارات برآورده شده است یا خیر. این بسیار مهمتر از خود دادهها است. گاهی اوقات، تفاوت چشمگیری بین انتظارات و نتایج واقعی وجود دارد. در صورت وجود، به توجیهات احتمالی این تفاوت توجه داشته باشید
- به اخبار خیلی سریع واکنش نشان ندهید. اغلب اعداد منتشر میشوند و سپس مورد بازنگری قرار میگیرند و ممکن است همه چیز بهسرعت تغییر کند. به این تجدیدنظرها توجه کنید، زیرا ممکن است ابزار مفیدی برای مشاهده روندها و واکنش دقیقتر به گزارشهای آینده باشند.
جمعبندی
شاخصهای اقتصادی زیادی وجود دارند و حتی گزارشهایی از مؤسسات خصوصی دیگری نیز وجود دارد که میتواند برای ارزیابی اصول بازار فارکس مورداستفاده قرار گیرد. مهم است که نهتنها به اعداد نگاه کنید، بلکه معنای آنها و تأثیر آنها بر اقتصاد یک کشور را نیز درک کنید. در صورت استفاده صحیح، این شاخصها میتوانند بهعنوان منبعی ارزشمند برای هر معاملهگر ارز عمل کنند.