بازار روی چه چیزی تمرکز کرده است؟
در هر هفتهٔ معاملاتی، دهها شاخص اقتصادی منتشر میشود، اما تنها تعداد کمی از آنها واقعاً بر بازار تأثیر میگذارند. همیشه میبینیم که افراد تازهکار دربارهٔ مفیدبودن تحلیل بنیادی سؤال میکنند، زیرا میبینند که اعداد مربوط به دادههای اقتصادی ایالات متحده، مثلاً خوب به نظر میرسند، اما بازار هیچ واکنشی نشان نمیدهد، یا حتی گاهی اوقات برعکس عمل میکند.
این اتفاق به این دلیل است که بازار روی آن گزارش خاص تمرکز نکرده است، یا انتشار آن عمدتاً مطابق با انتظارات است. بازار بیشتر به رویدادهای غیرمنتظره یا به موضوعات خاصی که بر آنها تمرکز دارد واکنش نشان میدهد.
اگر داده مطابق انتظار باشد!
اگر یک گزارش اقتصادی مطابق با انتظارات باشد، در این صورت هیچ نکتهٔ خاصی برای استخراج از آن وجود ندارد. مگر اینکه جزئیات چیز دیگری بگویند. علاوه بر این، اگر بازار روی آن گزارش اقتصادی تمرکز نکرده باشد، حتی اگر غافلگیرکننده باشد، باز هم احتمالاً بازار خیلی تغییر نمیکند.
تمرکز بازار بر کدام داده است؟
برای معامله بهتر بر گزارشهای اقتصادی، باید بدانید که بازار روی چه چیزی تمرکز کرده است. برای مثال اگر بانک مرکزی اعلام کرده است که سیاست پولی را بر اساس دادههای اشتغال تنظیم میکند آنگاه گزارشهای تورم تأثیر زیادی روی بازار نخواهند داشت و بالعکس.
در کدام چرخهی کسب و کار قرار داریم؟
همچنین باید بدانید که در کدام مرحله از چرخهٔ کسبوکار قرار داریم. اگر اقتصاد بهتازگی از رکود خارج شدهاست، هیچکس به تورم اهمیت نمیدهد، بلکه بیشتر روی اشتغال، تولید ناخالص داخلی، سفارش کالاهای بادوام، شاخصهای مدیریتی خرید (ISM)، مجوزهای ساختوساز، فروش خردهفروشی و غیره تمرکز میکند.
اگر در اواخر دورهٔ رونق اقتصادی هستید و تورم در حال افزایش است، دادههای تورم مرکز توجه قرار میگیرند؛ زیرا بانک مرکزی برای کاهش سرعت آن اقدام خواهد کرد و این باعث کندشدن رشد اقتصادی نیز میشود.
اهمیت دادهها بر اساس کشور منتشرکننده
همچنین نوعی سلسلهمراتب بر اساس کشوری که گزارشهای اقتصادی را منتشر میکند، وجود دارد. بهطورکلی، دادههای ایالات متحده مهمترین هستند؛ زیرا آمریکا بزرگترین اقتصاد جهان است. ضربالمثلی وجود دارد که میگوید: «وقتی آمریکا عطسه میکند، جهان سرما میخورد».
بنابراین، اگر اقتصاد ایالات متحده عملکرد خوبی داشته باشد، میتواند یک احساس ریسکپذیری مثبت ایجاد کند (تا زمانی که اوضاع سایر نقاط جهان بد نباشد) و این زمانی است که انتشار دادههای خوب آمریکا میتواند باعث تضعیف واقعی دلار آمریکا شود، همانطور که در سال ۲۰۲۰ پس از خروج از بحران کووید شاهد آن بودیم.
از طرف دیگر، دادههای ضعیفتر ایالات متحده میتواند باعث ایجاد یک احساس ریسکپذیری منفی و افزایش ارزش دلار آمریکا بهعنوان یک پناهگاه امن شود.
یک مثال…
در حال حاضر (میانهٔ سال ۲۰۲۳ میلادی)، بازار به طور خاص روی دادههای تورم تمرکز کرده است. چرا اینطور است؟ زیرا نرخ تورم در ایالات متحده بیش از دوبرابر هدف فدرال رزرو یعنی ۲ درصد در سال است و همچنان در حال افزایش است.
این بهنوبهٔ خود باعث میشود که بازار روند انقباضی سریعتر سیاستهای پولی توسط فدرال رزرو و تمام پیامدهای احتمالی آن مانند کندی اقتصادی، رکود و غیره را پیشبینی کند. در حال حاضر، بازار اصلاً به درخواستهای بیکاری یا به برخی از دادههای انگلستان یا اتحادیه اروپا اهمیت نمیدهد، زیرا آنچه که ممکن است در ایالات متحده اتفاق بیفتد، به سایر بازارها نیز سرایت خواهد کرد.
جمع بندی
همانطور که میبینید، هنگام توجه کردن به دادههای اقتصادی، موارد بیشتری برای درنظرگرفتن وجود دارد تا اینکه فقط به این نکته توجه کنیم که آیا گزارش بهتر یا بدتر از حد انتظار است یا اینکه تقویم اقتصادی میگوید رویدادی با تأثیر کم یا زیاد است. برای معامله بهتر بر دادههای اقتصادی، شما نیاز به دیدگاهی گستردهتر و فیلترکردن آنچه که واقعا مهم است، دارید.